top of page

Emoties

'De situatie is niet het ergste wat je wordt aangedaan, maar de eenzaamheid die je voelt als je het met niemand kunt delen' 

Merlijn de Boer 1967

Ieder mens heeft slechts behoefte aan één ding: erkenning

Dat je emoties echt zijn en gevoeld mogen worden.

Dat ze worden gezien, óók op momenten dat het niet goed met je gaat.

Dat het oké is om boos, machteloos of gefrustreerd te zijn.

Ik denk bij het woord emotie aan liefde, boosheid, plezier, frustratie, verdriet of angst. Sterke gevoelens die we gedurende ons leven voelen. Ze zijn onze drijvende kracht in ons gedrag, positief dan wel negatief.

Emoties zijn energie in beweging en bestaan uit heel veel verschillende gevoelens. Ze zijn in ieder geval voelbaar in ons lichaam en we vinden ze fijn of minder fijn. Emoties zijn bovendien een belangrijke drijfveer voor ons gedrag en brengen mensen wel of niet in beweging.

Als we in gevaar zijn, wordt er adrenaline en cortisol aangemaakt. Deze hormonen bereiden ons lichaam voor op vechten, vluchten of bevriezen. Emoties zijn belichaamd, we voelen dit dus in ons lichaam. Doordat ons hart sneller gaat kloppen, we gaan lachen, fronzen of sneller gaan ademhalen. 

We voelen dus eerst van alles voordat we gaan denken.

Soms zijn reacties van ons gevoel zo sterk aanwezig, dat het ons gedrag gaat bepalen en we niet meer logisch nadenken. Onze emoties kapen ons brein. Veel van onze emotionele reacties gebeuren onbewust, maar ons bewust denkende brein kan dit sturen. Met bewust denken kunnen we dus onze emoties managen.

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat jouw emoties je kunnen helpen bij het begrijpen van ervaringen. Omdat ze informatie geven over jou.

We vereenzelvigen onszelf vaak met hoe we ons voelen. Voel je je goed, dan ben je blij. Voel je je niet goed, dan ben je verdrietig. In plaats van:  Voel je je goed, dan doe je blij. Voel je je niet goed, dan doe je verdrietig.

Want eigenlijk ben je niet je emoties. Je bent ook niet je gedachten.

Jij bent jij, met alle prachtige eigenschappen waar je mee geboren bent.

Onderstaand voorbeeld helpt je misschien om een emotie die niet fijn of goed aanvoelt buiten de zone van wie je bent (of denkt te zijn) te laten.

 

Zie jezelf als de lucht. De wolken die voorbij drijven zijn in deze je emoties. Soms heb je een donderwolk, soms een stapelwolk en soms is er zelfs geen wolkje aan de lucht.

De wolk drijft voorbij, maar jij blijft jij. Voel je je niet lekker in je vel, observeer dan bij jezelf of je de emotie kunt toelaten voor wat hij is: een emotie.

Een coach kan je heel goed helpen, met de juiste vragen, je woorden te geven aan alle gebeurtenissen en emoties die jij hebt ervaren.

roos.jpg
lijn met hartje2.png
bottom of page