top of page

Wat kun je zelf

'Gevoelens willen gevoeld worden'

Diana Koster 1965-2016

Burgh-haamstede 2006 059.jpg

Wanneer je lekker in je vel zit kun je de herinneringen aan je bevalling prima aan en kun je de gebeurtenissen in je eigen tempo verwerken.

 

Als de verwerking van een bevalling normaal verloopt, worden de (nare) beelden, herinneringen en gedachten in de loop van een paar weken steeds vager. Je voelt er minder emoties bij. Eerst denk je er nog heel vaak aan, wil je er steeds over vertellen. Langzaam wordt dit minder en zijn er momenten dat je helemaal niet meer aan de bevalling denkt. Je begint je bevalling te zien als een verhaal dat bij jou en je baby past. Het is gegaan zoals het is gegaan. Het is goed zo.

ENKELE TIPS

Het is belangrijk dat je een compleet beeld hebt van wat er is gebeurd. Dat je kunt begrijpen wat maakt dat er bepaalde beslissingen rondom de geboorte van je kind zijn genomen. Schrijf je vragen op en zorg dat je antwoorden krijgt.

Sta jezelf toe om teleurgesteld te zijn. Soms is dat gek om te voelen met een prachtig mooi kind bij je.  Gevoelens van boosheid, frustratie of verdriet houden je hart bezet. Je hebt je hart immers nodig om liefde te voelen voor je baby. Huil maar veel als dat nodig is. Tranen verwerken. Tranen luchten op. Tranen zijn liefde.

Je bevallingverhaal opschrijven en aan iemand voorlezen. Je hoort zo je eigen verhaal nog eens terug. Naar muziek luisteren, creatief bezig zijn of in de tuin werken. Wanneer je afleiding hebt, ben je je 'gedachten aan het verzetten.'

Iedere dag dertig minuten niet al te intensief bewegen. Goed doorstappen. Je bevallingservaring al wandelend nog eens met je partner of vriendin bespreken werkt goed. Zorg altijd dat je de bevalling in de juiste volgorde verteld. Vanaf het moment dat je weeën kreeg tot het moment dat alles achter de rug was.

Veel slapen en gezond eten. Maak samen een schema wanneer de baby veel huilt en laat je helpen door mensen in je omgeving die je fijn vindt. 

Zorg voor voldoende sociale contacten. Wanneer je je verdrietig voelt over je bevalling heb je de neiging om je terug te trekken en sociale contacten te vermijden, omdat je er wellicht – onterecht – vanuit gaat dat vrienden niet zitten te wachten op jouw tranen. Wanneer je zelf omgaat met gelukkige mensen word je zelf ook gelukkiger.

roos.jpg
lijn met hartje2.png
bottom of page