top of page

Miskraam

'Ik had je zo graag willen ontmoeten'

Merlijn de Boer 1967

Een miskraam is verlies, iets waaraan je al gehecht was. Je raakt een droom kwijt. Verlies is verdriet. Verdriet is geen stemming maar een proces dat in gang gezet wordt in reactie op verlies. Verdriet is een meestal onoverzichtelijk proces voor jezelf. 

 

Veel vrouwen maken na een miskraam psychisch een moeilijke tijd door. Een miskraam verandert plots je verwachting over de toekomst. Dat de zwangerschap vanaf het begin al niet in orde was en de miskraam dus een natuurlijke en logische oplossing is, is voor sommigen een troost. Dat neemt niet weg dat verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte er ook mogen zijn. De vraag waarom het misging, houdt je wellicht bezig.

Hoe je een miskraam beleefd hebt en hoe je je na de miskraam voelt, is heel persoonlijk. En ook persoonlijk voor je partner. Het kan zijn dat jullie de miskraam redelijk verstandelijk verwerken, maar het kan net zo goed zijn dat jullie het er erg moeilijk mee hebben. Ook na een miskraam kun je spreken van een rouwproces: je hebt iets dierbaars verloren. Iets zo natuurlijk als het krijgen van een baby is niet gebeurd. Voor sommigen is dat vanaf het begin een persoontje in wording, voor anderen meer een toekomstverwachting. 

 

Het is moeilijk aan te geven hoe lang dit proces duurt. Sommige ouders doen er enkele maanden tot een half jaar over; bij anderen duurt het langer, soms meer dan een jaar. Voor de omgeving is het soms niet duidelijk wat je doormaakt. Opmerkingen als ‘volgende keer beter’ of ‘je bent nog jong’ helpen meestal niet, ook al zijn ze goed bedoeld. Ze doen immers geen recht aan wat je op dat moment voelt.

 

Omdat het verlies vaak voor de buitenwereld onzichtbaar is, kan het helpen te praten met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij weten wat je doormaakt. Verschillen in beleving of snelheid van verwerken tussen man en vrouw kunnen een druk op de relatie geven; ook dan is het verstandig erover te praten, zowel met elkaar als met anderen.

Voor vaders is er een liefdevolle website www.devergetenvader.nl

 

Vrouwen die na een miskraam opnieuw zwanger worden kunnen zich de eerste tijd erg onzeker en bang voelen: het zal toch niet opnieuw misgaan? Angst voor verlies in een volgende zwangerschap kan de verbinding met een volgend kind enorm in de weg staan. Sommigen willen daarom de omgeving nog niet direct van de zwangerschap op de hoogte stellen. Gelukkig verloopt een volgende zwangerschap meestal goed, ook bij vrouwen die meer dan één miskraam hebben doorgemaakt.

Het is helemaal niet gek, wanneer je merkt het nodig te hebben, eens te praten over wat je allemaal hebt meegemaakt en over hoe verdrietig je bent over het verlies van je kleine mensje. Je mag mij altijd mailen voor een afspraak. Je kunt ook de blog 'ik had je zo graag willen ontmoeten' lezen.

roos.jpg
lijn met hartje2.png
bottom of page