top of page

Baby's willen contact

Baby’s hebben nog geen woorden tot hun beschikking. Dat maakt dat ouders wel eens ‘vergeten’ om contact met hun baby te maken door lekker te kletsen. Woorden te geven aan verdriet, krampen of ongemak.


Je baby heeft, naast verzorgd worden vooral ook emotionele behoeften.

Luisteren naar woorden, zingen, lekker lang knuffelen, gedragen worden of bij papa op zijn borst liggen.

Omdat je baby niet kan praten, laat het deze behoeftes zien door middel van lichaamssignalen, ook wel ‘orgaantaal’ genoemd. In de kraamtijd leer je van de kraamverzorgende hoe deze lichaamssignalen eruitzien en hoe je hier het beste op kunt reageren.


Leuk is het om te weten dat een baby al talig is vanaf de geboorte. Daarom is praten met je baby vanaf het begin van zijn bestaan belangrijk. Het geeft vertrouwen dat jij zijn wereld veilig maakt met uitleg. Je baby verlangt naar je woorden, naar taal. Het zal je met grote ogen aankijken en je woorden volgen. Je baby zal niet de betekenis begrijpen maar, wél de energie van je woorden.


Wanneer je een moeilijke bevalling hebt gehad kan het soms zijn dat het je nog niet lukt je hart volledig te openen voor je baby. Natuurlijk verzorg je, troost je en ben je er. Het voelt alleen alsof je nog niet helemaal verbonden bent. Dan kan het zijn dat je nog verdriet hebt of boos bent. Deze emoties bezetten je hart en met je hart maak je verbinding met je baby.


Wanneer ik met jou en je baby over de bevalling praat dan geven we woorden aan wat je allemaal hebt meegemaakt. Dan komt er wellicht boosheid, teleurstelling en verdriet naar boven. Als deze gevoelens er mogen zijn, dan komt er opluchting en ga je meer verbinding met je baby voelen. Omdat baby’s talig zijn en meesters in het voelen van emoties verwerken zij ook.

 

Samen kijken naar jullie band


Herken je deze uitleg. Vind je het moeilijk je ECHT verbonden te voelen met je kind dan is het wellicht fijn eens een afspraak met mij te maken om samen te kijken naar de band die jullie samen aan het weven zijn.


0 opmerkingen

Comments


roos.jpg
lijn met hartje2.png
bottom of page