top of page

De kracht van woorden

Taal dient ervoor om met elkaar te praten. Ook praten wij de hele dag met onszelf. Het is een middel waarmee wij mensen onszelf en elkaar beïnvloeden. Alles wat mensen zeggen, denken en horen van anderen wordt in ons brein ingeprent en heeft vervolgens invloed op hoe wij handelen.

Vooral woorden die worden herhaald doen hun werk. Wanneer je regelmatig hoort ‘wat ben je mooi zwanger’ dan geven deze woorden vertrouwen en kracht.


Elke keer als de buurvrouw, je moeder of vriendin zegt: ‘Jij hebt een dikke buik, het wordt vast een grote baby’ zal je er meer en meer vanuit gaan dat je van een reuze baby moet gaan bevallen.


Hoe zit dit nu eigenlijk?

Ons brein is gebouwd met een grotere gevoeligheid voor negatief nieuws en reageert daardoor sterker op woorden die geladen zijn met eventueel gevaar. In dit geval een grote baby.


Deze krachtige werking van negatieve boodschappen gaat al generaties lang met ons mee. We kijken het af of het is ons aangeleerd door angstige mensen om ons heen. We zien gevaar om te baren op tv of op social media.


Negativiteit en positiviteit zijn niet gelijk aan elkaar en worden in ons hoofd ook niet gelijk behandeld. Negatief nieuws en negatieve gebeurtenissen worden bijvoorbeeld ontzettend snel opgeslagen in ons geheugen. In tegenstelling tot positief nieuws, dat een tijdje in gedachten moet worden gehouden, alvorens het wordt opgeslagen.


Hierdoor kunnen we ons negatieve dingen vaak veel beter herinneren en hebben ze ook een grotere invloed op ons, dan positieve gebeurtenissen.


Hoe vaker er iets over je grote buik wordt gezegd hoe meer invloed de woorden gaan hebben. Door deze woorden word je misschien bang om te gaan bevallen, ga je hopen op een inleiding of word je misschien wel bozig op je baby omdat hij zo groot aan het groeien is. Het meest jammer is nog, dat het vaak he-le-maal niet waar is dat je baby groot is.

 

Samen kijken waar je gedachten over gaan


Dus als er negatieve gevoelens of gedachten aan je knagen is het belangrijk dat je deze deelt met één van je verloskundigen uit onze praktijk. Dan kunnen we samen kijken waar je gedachten over gaan en er wat aan doen. #moriaengeboortezorg #zwangerinraamsdonksveer #zwangeringeertruidenberg


0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
roos.jpg
lijn met hartje2.png
bottom of page