top of page

Ik kan bevallen samen met mijn baby

In het blog ‘De kracht van woorden’ heb ik uitleg gegeven over wat een kracht taal heeft. Zowel positief als negatief bedoeld. Alles wat mensen zeggen, denken en horen van anderen wordt in ons brein ingeprent en heeft vervolgens invloed op hoe wij handelen. Vooral woorden die worden herhaald doen hun werk.


Dus ook zeggen: IK KAN BEVALLEN SAMEN MET MIJN BABY!


Zwanger zijn, bevallen en voeden heeft namelijk niets met kunnen te maken. Ik ben lang genoeg verloskundige om te mogen zeggen dat iedere vrouw het kan. Je hebt alleen geen invloed op het proces. Dus hoe je bevalling zult gaan. Of je nu een keizersede krijgt, je baby in het vruchtwater poept of dat je vlot thuis bevalt, daar heb je geen invloed op. Jezelf toespreken met een krachtige zin als “ik kan bevallen” heeft wel invloed. Invloed op je zelfvertrouwen en kracht tijdens je bevalling. Je zegt eigenlijk tegen je lijf en baby dat het gaat lukken. Dat het weet wat te moeten doen en dat het vertrouwen heeft in dat het goed gaat komen. Ongeacht hoe het proces zal gaan.


Wat helpt is om deze krachtige zin ergens op te schrijven. Op een gewoon stuk papier of je maakt er een mooie kaart van. Je kunt van de zin ook een foto maken en ervoor zorgen dat je de zin iedere keer ziet als je je telefoon opent. Een paar keer per dag zeg je de zin hardop. Je brein luistert mee met dat wat je zegt. Je zult zien dat je je sterker gaat voelen naar de aankomende bevalling toe. Dit sterker voelen heeft weer een positief effect op het verloop van je bevalling.

 

Overtuigd raken dat je kan bevallen


Denk je nu, nadat je dit gelezen hebt; ‘het is mooi allemaal maar ik ben er echt niet zo van overtuigd dat ik kan bevallen.’ ‘Ik ben eigenlijk hartstikke bang.’ ‘Ik ben bang dat er iets met mij en mijn baby gaat gebeuren.’ ‘Ik ben bang voor het ziekenhuis en ben bang dat de bevalling weer zo zal gaan als de vorige keer.’ Deze gevoelens zijn heel vervelend en verdrietig maar in zekere zin ook normaal. Het is wel belangrijk om deze gevoelens te bespreken. Wij gaan je dan ondersteunen en samen kijken wat je nodig hebt met het krijgen van de overtuiging dat jij net als iedereen kunt bevallen.0 opmerkingen

Commentaires


roos.jpg
lijn met hartje2.png
bottom of page