top of page

Juiste vragen

Zwaarmoedig, droefgeestig, droevig, landerig, melancholiek, somber, terneergeslagen, tobberig, treurig, mistroostig, ongelukkig, depri, zonder voelen, triestig, verdrietig, vreugdeloos, somber, neerslachtig, donker.


Allemaal woorden die ik hoor wanneer ik in mijn coachpraktijk vraag: “Wat valt er allemaal te voelen, zo na de geboorte van je kind?”


Ik hoor dan niet alleen het antwoord. Ik voel het ook. Dit moederverdriet is zo groot en intens. Dit wil je zo niet nu de baby er is.Depressiviteit voor, tijdens of na de bevalling heeft grote invloed op jou maar ook op je baby. Moeders staan zo in verbinding met hun kinderen. Hun kinderen voelen mee met haar gevoelens. Gelukkig zijn er ook vaders en lieve tantes en oma’s die het moederen over kunnen nemen maar vaak hebben zij geen idee wat er speelt.


Moeders houden hun klachten het allerliefste voor henzelf. Nu dan eindelijk de baby er is, is het moeilijk om niet blij te zijn. Dat er een omgeving is die blijer is dan henzelf. Schuld en schaamte kan ook een rol spelen. Er ligt nog steeds een enorm taboe op depressie in de zwangerschap of daarna.


Moeders houden hun klachten snel voor zichzelf en dat is reuze jammer. Met liefdevolle en tijdige ondersteuning kijken we samen wat voor zorg bij je past. Soms komen deze gevoelens door lichamelijke tekorten en kan het probleem snel worden opgelost. Som is het onverwerkt verdriet over de bevalling. Voel je geen verbinding met je baby. Zijn het gevoelens van leegte die ‘los’ getrild zijn door de bevalling. Herinneringen van toen je zelf kind was.


Depressie na een bevalling is anders na de geboorte van een kind en heel overweldigend omdat je waarschijnlijk voor het eerst in je leven NIET goed kan voelen en dat is echt eng.

Wanneer je bovenstaand herkent wil je dan mailen. Het is zo fijn voor jou en je baby als er iemand naar je luistert en de juiste vragen stelt om zo snel mogelijk uit deze moeilijke stemming te komen.

 


0 opmerkingen

Comentarios


roos.jpg
lijn met hartje2.png
bottom of page