top of page

Trauma

‘Een ingrijpende bevalling is iets wat je overkomt, niet iets waarvoor je kiest’


Diana Koster 1965-2016


Het is normaal dat het vier tot zes weken duurt voor je je lichamelijk en geestelijk weer een beetje jezelf voelt na een ingrijpende bevalling. Vandaar dat de nacontrole zes weken na de bevalling plaatsvindt.

Wanneer je een paar weken, maanden of langer merkt dat het helemaal niet beter gaat, rommel dan niet langer aan maar kijk of je hulp kunt krijgen.


Je hebt je bevalling wellicht als traumatisch ervaren. Veel vrouwen die een traumatische bevalling hebben meegemaakt denken zelf dat het woord ‘trauma’ niet voor hen bedoeld is. Als je kijkt naar de letterlijke betekenis van een trauma dan herken je het misschien toch.


Een trauma is een lichamelijke of psychische wond die ontstaat door een gebeurtenis waar je zelf niet of nauwelijks controle over had.


Een traumatische gebeurtenis is een gebeurtenis:

· Waarop je geen of onvoldoende invloed hebt gehad.

· Waardoor je compleet bent overvallen.

· Die je gedachten en gevoelens negatief beïnvloed en dus belast.

· Die je als ingrijpend hebt ervaren.


Een traumatische bevalling kan aanvoelen als een wond in je ziel. Het is niet te zien aan de buitenkant maar je voelt het wel.


De gebeurtenis zelf en hoe je bevalling gegaan is kun je niet meer veranderen. De impact ervan wel. Het overgrote deel van de vrouwen met psychische klachten ten gevolge van de bevalling zoekt helaas geen hulp en lijdt in stilte. Voor veel mannen is het al helemaal moeilijk om te erkennen dat ze de geboorte van hun kind als traumatisch hebben ervaren.

 

Praten over je bevalling


Voel je je boos, verdrietig, gefaald of schuldig. Voel je je niet ECHT verbonden met je baby. Praat je niet graag over je bevalling, droom je veel of wil je geen foto’s kijken mail mij dan met je verhaal. Wellicht kan ik je helpen.0 opmerkingen

Comments


roos.jpg
lijn met hartje2.png
bottom of page